HEALTH

3 voordelen van een spijkermatje

 

Als je het mij vraagt, is dit dé perfecte manier om je zenuwstelsel te kalmeren. Zeker wanner je het moeilijk vind om echt te ontspannen. Veel cliënten zijn een poosje stil als ik ze vraag wat echte ontspanning voor hun is en hoe ze het liefste ontspannen.
Ze vinden het moeilijk om te vertragen en staan vaak hele dagen in de ‘aan’ stand.

 

Hoe kun je nou het beste ontspannen?

 

Gelukkig zijn de meeste het al met mij eens dat Netflix, videoland en tv kijken niet ultieme ontspanning is.
Eerder afleiding.

Natuurlijk is het wel lekker hoor, om af en toe even op de bank te zitten met een goede serie. Ik doe dat zelf ook. Maar ik zorg er altijd voor dat ik uitschakel vóórdat ik ga slapen.

Dus minimaal een half uur, liefst een uur, voor bedtijd geen televisie en telefoon meer. Ik zet een meditatie op, lees in een boek of ik maak gebruik van mijn spijkermatje. Ook wel acupressuur matje genoemd.

Ik deel met jou 3 voordelen van een spijkermatje.

 

1. Het kalmeert je zenuwstelsel

We hebben twee systemen in ons lichaam; het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. De sympaticus is onze ‘aan’ stand. Als we autorijden, werken, in vergadering zitten, boodschappen doen en bijvoorbeeld koken; zijn we in onze sympathische stand bezig.

Maar weinig mensen creëren bewust de tijd en de ruimte om zich even te ontdoen van deze stand. Een acupresuurmatje kan enorm helpen om er voor te zorgen dat jij in de parasympatische stand komt. Ook wel de rust- en verteringsmodus genoemd.

In deze stand is er voldoende energie om je eten goed te kunnen verteren, het verlaagd je hartslag en zorgt voor rust en kalmte in je systeem. Zeg maar doei tegen dat opgejaagde gevoel en hallo tegen een diepe slaap.

 

2. Minder spanning in je nek-schouder en rug gebied

In de bloeduitslagen van cliënten zie ik vaak een hoge fysieke belasting terugkomen. Vaak zit er een blokkade in het nek- schouder en rug gebied wat kan leiden tot vervelende klachten. Een bezoek aan de osteopaat kan helpend zijn maar ook het inzetten van het spijkermatje. Het stimuleert de doorbloeding, zorgt voor rust in je lichaam en kalmeert de spieren in je rug.

 

3. Goed voor meer energie!

Niet alleen met je rug kun je op de spijkermat liggen, ook kun je er met je blote voeten op staan, bijvoorbeeld bij de start van je dag. De puntjes van de mat stimuleren de energiebanen in je lichaam waardoor je energie beter kan gaan stromen. Combineer het met ademhalingsoefeningen en je bent helemaal klaar voor je dag.

 

 

Ik heb zelf deze mat. 

Maar hier kun je kiezen welke jou fijn lijkt.

Van veel cliënten krijg ik terug dat ze het acupressuur matje echt heel fijn vinden.

 


___________________________

___________________________