HEALTH

De Menopauze


Gisteren was het wereld menopauze dag. Veel vrouwen denken dat klachten er bij horen en praten er niet veel over terwijl het ze toch enorm kan belemmeren. Veel vrouwen ervaren klachten rondom de periode van de overgang. De overgang en de menopauze zijn echter wel twee verschillende dingen.

 

De overgang is de twee tot twaalf jaar voorafgaand aan de menopauze (we noemen dit de perimenopauze) en de periode waarin je de meeste kans hebt op symptomen.

De menopauze is de levensfase die een jaar na je laatste menstruatie begint. Hierin zul je je ongetwijfeld beter gaan voelen.

Als je herhaaldelijk onderstaande klachten ervaart is het goed mogelijk dat je in de perimenopauze zit:

  • hevige en/of langdurige menstruaties
  • een kortere cyclus
  • pijnlijke borsten
  • ‘s nachts wakker worden
  • nachtelijk zweten
  • stemmingswisselingen
  • gewichtstoename

Wat er gebeurt is dat oestrogeen een ritje gaat maken in de achtbaan: het schiet van hoog naar laag, cyclus na cyclus. Je progesteron verlaat langzaam de zaal wat tot meer angst, stemmingswisselingen en slapeloosheid kan leiden.

Rust, zelfzorg en het remmen van ontstekingen kan enorm helpen om je klachten te verlichten. Je mag het echt wel rustiger aan doen. Progesteron hielp je jaren om je stress-as (De HPA-as) te stabiliseren en dat valt nu weg. Goed voor jezelf zorgen, wellicht kun je je werk er iets op aanpassen. Andere werktijden, meer rust inlassen en plan wat vaker een sauna bezoek of massage.

Alcohol tast de gezonde omzetting van oestrogeen aan. Het liefst verminder of vermijd je dit dus, want dit kan je helpen om klachten te verlichten. Het verlaagt nog eens extra je progesteron niveau en kan zorgen voor ontstekingen. Wat juist wél een goed idee kan zijn, is soja toevoegen. Hierin zitten fyto-oestrogenen die zich voordoen als ons lichaamseigen oestrogeen.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kunt inzetten, waaronder het wondermineraal magnesium. Het kalmeert je hersenen, reguleert je stress as en bevordert je slaap cyclus.

MAGNESIUM TAURAAT


Met code Jacqueline10 ontvang je 10% korting bij Vitakruid


Daarnaast kan de formule Feminosan je helpen. Hierin zit hop, angelica en rode klaver wat ondersteunend werkt in het overgangsproces. Het heeft een rustgevende werking, helpt om lekker te slapen en stabiliseert je opvliegers.

FEMINOSAN
Heb jij een jaar geen menstruatie gehad en komt er daarna weer één? Maak dan altijd een afspraak bij je huisarts!

Wil jij graag dat ik meekijk met je? Plan dan een afspraak in voor een EMB test.

Liefs Jacqueline