HEALTH

Intermittent fasten, wel of niet?

Werkt intermittent vasten je meer tegen dan dat het je helpt? Laat ik voorop stellen dat vasten niet hetzelfde is voor mannen en vrouwen. Het lichaam van vrouwen is biologisch anders gebouwd, namelijk op voortplanting en vruchtbaarheid. Lange periodes zonder voeding vertelt ons lichaam eigenlijk dat het nu geen goed moment is om ons voort te planten (met een onregelmatige of uitblijvende menstruatie tot gevolg)Ons lichaam is niet ontworpen om zichzelf uit te hongeren en om je bloedsuikerspiegel een wilde rit te laten maken.

Weet dat je ontbijt overslaan omdat je geen eetlust hebt GEEN goede zaak is. Het betekent alleen dat je waarschijnlijk een paar uur in je cortisolproductie afgetapt bent omdat je lever nergens anders brandstof kan krijgen. Dat is ook gelijk de reden dat je je zo alert en geconcentreerd kan voelen. Wat ene kant heel fijn is. Maar eigenlijk gebruik je dus adrenaline en cortisol als brandstof. 

Je lever heeft brandstof nodig in de vorm van glycogeen om zijn dagelijkse functies uit te voeren, zoals de ontgifting en schildklieromzetting. Als het daar consequent van uitgehongerd is, kun jij het volgende gaan merken:

-problemen met je bloedsuiker/insuline
-trage schildklierfunctie
-verhoogd buikvet
-slechte slaapkwaliteit
-verlies van spiermassa
-slechte geslachtshormoonbalans (ook wel menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen


Misschien merk jij wel dat je darmen rustiger zijn? Ook dat is logisch omdat je de hoeveelheid voedsel die door je darm gaat elimineert/minimaliseert in plaats van het probleem zelf op te lossen.


Herken jij onderstaande?

‘Ik heb zoveel energie en mentale helderheid’:

= Omdat je adrenaline en cortisol als brandstof verbruikt


‘Mijn darmgezondheid voelt zoveel beter’:

= Omdat je de hoeveelheid voedsel die door je darm gaat elimineert/minimaliseert in plaats van het probleem zelf op te lossen.


‘Ik ben zo snel afgevallen’:

= Omdat adrenaline een diureticum is, heb je al je mineralen uitgeplast en heb je onderweg spiermassa en bindweefsel verloren. (Daarom moet je ook zo vaak plassen als je zenuwachtig bent) De gevolgen van intermittent fasting op lange termijn:

– Een trage schildklier door slechte omzetting in de lever door gebrek aan brandstof

– Hoge cortisol en lage DHEA die een slechte productie van geslachtshormonen veroorzaken

– Slechte ontgifting in de lever

– Tekorten aan mineralen en elektrolyten

– Hoge toxische belasting door snel gewichtsverlies (je vetcellen slaan gifstoffen, hormonen en zware metalen op)

– Gewichtstoename, intolerantie voor koolhydraten

– Verhoogd risico op insulineresistentieTe veel pleisteroplossingen veroorzaken op de lange termijn veel meer schade dan de zogenaamde voordelen. Zit jij al lang in een restrictiespel en ervaar je (hormonale) klachten? Dan is het tijd om na te denken over hoe je de eerste stap kunt zetten om je metabolische functie terug te bouwen naar waar het moet zijn met geduld, liefde en zelfcompassie.

Heb je hier hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een EMB test, ik help je hier heel graag bij!
Kijk hier om te zien wanneer ik plek heb (klik rechtsonder op de afspraken button)


Veel liefs, Jacq