HEALTH

Leaky Brain

Brain fog*, hoofdpijn, angst, slecht geheugen, geen goede concentratie: allemaal vervelende symptomen die kunnen komen door ‘leaky brain’. Misschien heb je al wel eens gehoord van een ‘leaky gut‘? Een leaky brain is hier eigenlijk een verlengstuk van.


Een eenzijdige voeding, tekort aan vezels of eiwitten, antibiotica, te veel toxines en langdurige stress zijn voorbeelden die je darmmicrobioom flink kunnen verstoren.

Er ontstaat een dysbiose in je darmen. Dit kan leiden tot beschadiging aan je darmslijmvliezen en zelfs een verhoogde doorlaatbaarheid van je darm. We noemen dit dan ook wel een hyperpermeabele darm (of leaky gut).

Allerlei eiwitten uit bacterieen, voedsel en toxines komen onverwerkt in je bloedbaan terecht. De structuren die in onze darmen de boel bij elkaar houden zijn precies hetzelfde als bij onze bloed-hersenbarierre (ook wel bekend als de BBB).

TIPS:

-Voeg voldoende eiwitten toe, zoals de aminozuren glutamine en arginine

-Zorg voor voldoende vezels (minder vezels = lager gewicht aan dagelijkse ontlasting)


-Kijk kritisch naar je stressoren. Waar krijg jij stress van en hoe kun jij de druk verlichten voor jezelf?


-Optimaliseer je slijmvlieslaag met onder andere vitamine D en Omega 3!


En bovenal: normaliseer je klachten niet maar ga op onderzoek uit: zoek naar de oorzaak van je klachten!Brain fog*
Bij brain fog kun je het gevoel hebben dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Je voelt je suffig, niet helder, misschien zelfs vergeetachtig en je hebt moeite met je concentratie