HEALTH

Hormoon verstorende stoffen

Xeno oestrogenen

Wat zijn het en wat doen ze? Kort gezegd zijn het hormoon verstorende stoffen. Het zijn geen echte hormonen maar ze gedragen zich wel zo in ons lichaam en kunnen daarmee de boel flink in de war schoppen. Je vind ze onder andere in bestrijdingsmiddelen, medicijnen, voeding, make-up, verzorgingsproducten en plastic, maar ook in verf en kleding.

Je hoort het al: helemaal vermijden is niet realistisch. Maar je er bewust(er) van worden wél✨ Hierbij helpt het misschien nog net iets meer om te weten wát ze doen en wát de gevolgen kunnen zijn👇🏼

Xeno-Oestrogenen kunnen tot oestrogeen dominantie leiden. Het lijkt voor ons lichaamseigen oestrogeen namelijk alsof het sleutelgat (de receptor) al bezet is, maar in werkelijkheid gaat het om de neppe oestrogeen achtige stoffen. Een gevolg is dat er te veel oestrogeen wordt aangeboden aan onze lever en dit bemoeilijkt een goede afbraak/ontgifting.

Bekende symptomen en klachten bij oestrogeen dominantie:

  • PMS 
  • Afwijkende uitstrijkjes
  • Endometriose
  • Pijnlijke borsten
  • Hormonale hoofdpijn
  • 4 jaar eerder in de overgang
Een paar tips voor als je niet weet waar te beginnen:

  • Drink je water uit glas i.p.v. plastic. En als je flesje in de zon heeft gelegen gooi het dan weg (plastic lekt altijd en door de zon nog eens extra)
  • Smeer niets op je huid wat je ook niet kunt eten
  • Neem je verzorgingsproducten eens onder de loep. Misschien zijn er een aantal die je zou willen vervangen voor een natuurlijke variant zonder hormoonverstorende stoffen (deo, dagcreme, bodylotion)
  • Werk aan een goede ontgifting. Ondersteun je lever door bijvoorbeeld vezels te eten (die binden oestrogenen) en alcohol te verminderen (als je lever hier zoet mee is geeft het minder de voorkeur om de oestrogenen af te breken)

Ik vind wel: je hoeft niet alles te veranderen! Zeker niet in één keer. Het kan ook zo overwhelming voelen. Een beetje dat: “wat kan dan nog wel” gevoel. Voel gewoon aan wat je zou willen en kunnen veranderen op dit moment! En ben trots op jezelf als je een stap zet!


Ontgifting

Onze lever is het enigste orgaan die toxische stoffen kan afbreken en afvoeren. Belangrijk om die goed te ondersteunen. Hoe doe je dit? Door zoveel mogelijk vers en zelfgebreid te koken. Zorgen voor zo min mogelijk toxische stoffen. Dus ga voor natuurlijke huidverzorgingsproducten. Hoe minder het lichaam binnen krijgt hoe minder de lever belast wordt en hoeft te ontgiften. Artisjok is heel ondersteunend voor je lever. Maar ook het kruid mariadistel.

Als je hier meer over wilt lezen is misschien het traject Vrouw in Balans iets voor jou. We starten het traject met een EMB test om te bepalen waar er in jouw lijf tekorten, belastingen en verstoringen zijn. Wat zijn je klachten? Wat is er aan de hand in jouw lijf? Wat heeft de ene klacht met de ander te maken? Tijdens het traject ontvang je inlogcodes voor de online leeromgeving waarin je in 10 weken leert over voeding, hormonen, mannelijke en vrouwelijke energie, seksuele (levens) energie en nog veel meer. Klik hier voor alle informatie over het programma.