Praktijk Pura Vida

Ik nam bij mezelf een EMB test af en dit is wat er gebeurde

Zo lang gewacht tot ik eindelijk deze testen mocht gaan uitvoeren. Helemaal enthousiast na de EMB training gelijk aan de slag. Met mezelf als proefkonijn haha. Je moet zelf natuurlijk wel weten wat je uitvoert + daarnaast vind ik het echt super interessant en was ik erg nieuwsgierig naar mijn waardes. Ik vind het leuk om de hoofdlijnen met jullie te delen wat er uit de test is gekomen. Als je niet het hele verhaal wilt lezen scroll dan door naar de conclusie onderaan!


Wat meet de test?

Met een EMB- test worden er drie onderdelen gemeten:

  • Hematologie
  • Levend bloed analyse
  • Energetische analyse

De hematologie is regulier, hierbij worden de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes geanalyseerd. Bij de levend bloedanalyse wordt er gekeken naar de vormgeving van de bloedcellen. Afwijkingen in de cellen kunnen komen door iets anders, waardoor er een klachtenpatroon ontstaat. 

Mijn hematologie was helemaal goed. 
Bij de levend bloedanalyse kwam het volgende naar voren:Anisocytose & Vitamine C


Dit wil zeggen dat mijn rode bloedcellen geen gelijke grootte hebben. Wat hierbij van belang is, is onder andere vitamine C. En laat deze nou net ook heel laag uit de test komen. Deze stond helemaal in het rood. En had ik enigszins verwacht want ik ontdekte een poosje geleden een bultje aan de binnenkant van mijn lip en dacht toen al: vitamine C. Membraansouplesse & Vetzuren Balans


Dit wil zeggen dat de celmembraan mooi soepel is van de rode bloedcellen. Er wordt op gelet of ze soepel vervormen wanneer ze tegen elkaar aan ‘botsen’. Wanneer dit niet het geval is (zoals bij mij) is er vaak sprake van een verminderde vetzuren balans (ik eet geen vis).

Dit klopt echt bij mij, want ook kwam uit de test dat mijn vetzuren niet optimaal in balans zijn. Ik zou kunnen werken aan mijn overtuiging dat ik geen vis lust haha, of het extra toevoegen van omega 3 rijke voeding zoals o.a. noten. En bij suppleren van omega 3. Ik neem (bijna) dagelijks al 1 visolie capsule, maar gezien mijn vetzuren balans is dat dus op dit moment niet genoeg. Ik ga dit potje opmaken en desnoods even switchen naar een andere olie variant i.p.v. capsule.Vrije radicalen


Vrije radicalen krijgen we binnen vanuit onder andere voeding, straling, stress en bijvoorbeeld make-up. Vitamine C is een hele belangrijke anti-oxidant. Anti-oxidanten werken als pacmannetjes om de vrije radicalen op te ruimen. Maar bij een tekort aan anti-oxidanten is je lichaam niet in staat om deze op te ruimen. Ook vrije radicale schade kan als gevolg de soepelheid van de celmembraan verminderen. Ieder geval komt de vitamine C hier weer mooi terug. En is het goed voor mij om mijn groente en fruit inname te verhogen.


Vitamines en Mineralen

Naast een Vitamine C tekort, kwamen A, D en E ook met een wat lagere score uit de test. A en E vielen nog mee, maar D was ik toch wel verbaasd over dat deze naar voren kwam, want ik suppleer in de maanden met een R in de maand dagelijks vitamine D. Maar dit kan weer komen door een tekort in mijn vetzuren. Alles staat zo in verbinding met elkaar! (Vitamine A, D, E en K zijn de in vet oplosbare vitamines)

Magnesium kwam naar voren als mineraal waar ik laag op scoor. 
Magnesium vind je onder andere in bieslook, amandelen, noten en zaden en donkere groenten. Maar de bodem is wel een stuk minder mineraalrijk dan ‘vroeger’. Onze voeding bevat lang niet meer zo veel mineralen en dus is het in de meeste gevallen wel nodig om dit in suppletie vorm aan je lichaam te geven. Zeker na het sporten/zweten. Zoals ook sauna bezoek (wat hopelijk snel weer mag, mis het zo!) Ik nam al magnesium, maar ga de komende tijd 1 extra toevoegen en wat vaker in een magnesium badje;) 

Mijn hormonen panel was helemaal oké, alle parameters stonden in het groen en hier heb ik dus geen disbalans in, ook fijn om bevestigd te krijgen. En ik kan ook met heel veel plezier merken dat ik al heel erg lang geen last meer heb van PMS klachten, die buikpijn, hoofdpijn en hevige krampen zijn verleden tijd.


Verlengde stress-reactie & leverblokkade

Mijn stress heeft de neiging om te blijven hangen in mijn systeem. Een gevolg hiervan kan zijn dat een burn-out op de loer ligt. Nou zat ik hier al eerder tegenaan waardoor ik noodgedwongen een aantal maanden thuis heb gezeten van werk in 2018. De leverblokkade vind ik ook best interessant om verder te onderzoeken. Tegenwoordig gaat het uiten van mijn emoties vrij goed, maar vroeger kon ik dat niet goed. Wat kan betekenen dat ik toch nog een stuk emoties heb opgeslagen. Ik weet zelf waar dit vandaan komt, dus vindt het wel bijzonder dat dit uit de test naar voren komt. En voor mij een mooie reminder dat ik er iets mee mag. Er op letten dat ik lekker veel naar buiten blijf gaan, de natuur in en lekker wandelen kan ook al wonderen doen!

Darmflora is oké.  Fijn om te weten


Fysieke belasting 


Scoorde hoog! Dit wil zeggen dat er een belasting is in het gebied van de rug, gewrichten of spieren. Kan kloppen, ik loop al jaren bij prof. Breukhoven in Rotterdam. Hij is een Podoposturale therapeut. Een heel kundige man die na jaren (!) van specialisten bij mij ontdekte dat mijn benen verschillen in lengte, daardoor liep ik scheef en had ik vroeger altijd last van hoofdpijn. Ik draag zooltjes, het is de bedoeling dat ik ieder jaar terug ga omdat er nog wel eens een wervel scheef staat maar ben er nu al even niet meer geweest. Hoofdpijn gaat gelukkig goed maar voel soms wel in mijn rug dat het tijd wordt dat ik weer ga. 


Tandheelkundige blokkade


Er kwam 1 specifieke tand uit, het hoeft niet perse een gaatje te betekenen. Het kan ook gaan om een vulling of ontsteking. in juni mag ik weer naar de tandarts dus ben heel benieuwd.

Wil jij nou ook zo een test afnemen bij mij? Lees dan even deze informatie pagina door om te zien welke waardes je allemaal uit zo een test haalt en maak eenvoudig je afspraak via de ‘afspraak button’ rechtsonder in beeld.En dit is wat er gebeurde / conclusie

Ik zie een mooi patroon terug in alle gemeten waardes. Het bevestigt voor mij alleen maar meer dat alles in verbinding staat met elkaar. Zo hebben mijn rode bloedcellen op dit moment geen mooie gelijke grootte, ten gevolge van een vitamine C tekort. En is aan mijn celmembraam te zien dat ik vetzuren tekort heb.

Ik heb weer zo mooi bevestigd gekregen
dat alles in verbinding staat met elkaar

Zo scoren ook de in vet oplosbare vitamines aardig laag, vanwege die disbalans in mijn vetzuren. Weer als gevolg dat ik te weinig omega 3 binnen krijg. Dit komt o.a. doordat ik nooit vis eet.Verlengde stress-reactie & leverblokkade

Daarnaast heeft mijn stress de neiging om te blijven hangen in mijn systeem. Uit de test kwam ook een leverblokkade naar voren, wat kan betekenen dat ik toch nog een stuk emoties heb opgeslagen hierin wat ik moeilijk kan uiten. Ik weet zelf waar dit vandaan komt, dus vindt het wel bijzonder dat dit uit de test naar voren komt.

Fysieke belasting kwam ook naar voren. Ik loop al jaren bij een therapeut in Rotterdam, die na jaren specialisten ontdekte dat ik een lengteverschil had in mijn benen. Op dit moment wordt het weer tijd dat ik even terugga voor een check-up, aangezien ik weer wat meer last van mijn rug heb soms.

Wil jij nou ook zo een test afnemen bij mij? Lees dan even deze informatie pagina door om te zien welke waardes je allemaal uit zo een test haalt en maak eenvoudig je afspraak via de ‘afspraak button’ rechtsonder in beeld.